U kan hier de nieuwsbrieven van 2012 integraal downloaden en inkijken.

Nieuwsbrief april 2012

Nieuwsbrief augustus 2012

Nieuwsbrief december 2012

 

 • 5 februari Antwerpen
  Opname van Antonio Ventura Diaz Diaz, als lid van de Europese Eresenaat. Dhr. Diaz Diaz President van de Fundacion Academia Europea de Yuste, waarmee onze vereniging meer dan  10 jaar samenwerkt en tal van evenementen organiseerde in België, Spanje en USA. De heer Diaz Diaz werd door ons voorgedragen. Ook Anton van Wilderode was lid van de Europese Eresenaat, zo ook onze voorzitter Luc Van den Brande en Beatrijs van Craenenbroeck die in haar toespraak daarnaar verwees en ook een gedicht van AvW bracht in het Nederlands en het Frans.
 • 21 februari – Kaunas – Litouwen
  Barok concert met muziek van Georg Friederich Händel in de universiteit van Kaunas en voordracht uit de poëzie van Anton van Wilderode in het Nederlands en Litouws. Cristel de Meulder sopraan, Giedrius Geigotas fluitist ,   Klusaité Ilona voliste, Vytenis Pocius cellist en Dalia Jatautaité orgeniste. Presentatie befaamd Litouwse acteur Egidijus Stancikas die de gedichten van Anton van Wilderode las in het Litouws en het werk van Van Wilderode en zijn persoon belichte en Beatrijs van Craenenbroeck die de gedichten las in het Nederlands en kort toelichtte in het Engels, dat met charme werd vertaald door Egidijus. Talrijk publiek , ook de pers aanwezig. 1ste ontmoeting met uitgevers in Ciauliai.
 • 26 februari 10.30 u. Wommelgem
  “Van harte”   A
  peritief concert  in het cultureel centrum ’t Kallement.
  Vlaams/Litouws evenement sopraan Cristel De Meulder brengt romantische muziek van onze bekende Vlaamse componisten, Lodewijk Mortelmans en August De Boeck, begeleid door de Litouwse concert pianiste Sviesé Cepliauskaité, die ook Chopin brengt. Ze is befaamd om haar uitvoeringen van Chopin. Zij werd o.a. hiervoor bekroond in Polen met het predikaat piano virtuoso van de Frederic Chopin Societry. Beatrijs van Craenenbroeck bracht gedichten van Anton van Wilderode en bevriende dichters en lichtte ze toe. 150 aanwezigen. Org. ism ‘t Kallement
 • 26 februari 19.30 u. Berchem
  “Van harte”
  idem concert als hierboven, voor een kleiner publiek met mogelijkheid tot vraagstelling van het publiek en uitleg over onze Internationale vereniging en onze uitgaven in vertaling. Specifiek ook over onze samenwerking met Litouwen en de vertalingen gelezen door Svisé Cepliauskaité, gemaakt door haar vader, Litouws dichter en lid van de Vereniging van Letterkundigen in  Vilnius.
 • 1 april uitgave tijdschrift Nieuwsbrief 17de jaargang nr. 1 april, mei, juni, juli 2012
 • 5,6,7 en 8 april  Vilnius
  Ontmoeting met onze uitgever bereid gevonden voor het uitgeven van een plaquette met  zeven gedichten in het Nederlands/Litouws. Bespreking  met afgevaardigde van de Siauliai Art School, waarvan de studenten op mijn aanvraag zullen werken aan het ontwerp van een  poster met verwerking van Van Wilderodes gedichten in de beide talen. Het beste ontwerp wordt door ons gebruikt, voor de poster te drukken op een minimum van 500 exemplaren waarvan 200 luxe genummerd. Ontmoeting met onze vertaler Antanas Gailius en eerst bespreking rond de te vertalen gedichten. Ontmoeting en bespreking met onze Vlaamse representant Koen Haverbeke, onze ambassadeur Vervoort, en eerste overleg tot samenwerking met het ministerie van Cultuur.
 • 10 juli  - Schilde
  Voordracht uit de poëzie van Van Wilderode en de Canadese dichter John McCrae met toelichting van de gedichten ivm de oorlog 1914-1918, het beroemste gedicht uit deze oorlog In Flanders Fields van Mc Crae en de hertaling van Anton van Wildrode, door Beatrijs van Craenenbroeck, ter gelegenheid van de 11 juli viering in Schilde. Org. VVB - Schilde
 • 1 augustus  uitgave tijdschrift Nieuwsbrief -17de jaargang nr. 2 , augustus, september, oktober, november
 • 11, 12,13,14 september Vilnius
  Besprekingen met de vertaler, nazien van de eerste versie vertalingen. Overleggen met uitgever kwaliteit posters  en eerste vorm lay-out. Besprekingen met Ministerie Cultuur betreffende de presentatie op 6 of 7 november. Voorstellen van het programma. Bespreking met  de Lthuanian Writers Union, bezichtiging locatie voor de presentatie. Overleg   betreffende de muzikanten en presentator. Besprekingen samen met onze Vlaamse representant.
 • 22 september – Stekene
  Uitreiking van onze IVA prijs  aan de winnaar van de 15de editie van de Jeugd poëziëwedstrijd Anton van Wilderode in Stekene .
 • 6 oktober – Antwerpen
  Concert  in  de Keizerskapel- Antwerpen, met poëzie van Anton van Wilderode en bevriende dichters, lezing gedichten Beatrijs van Craenenbroeck, inleiding door ere-voorzitter Mark Eyskens,  muziek kanlés door Kristina Kupryte. Ten voordele van de prachtige Barokkapel.

  Ism deKeizerskapel en vzw Calcant. Dit kadert in een driedaags evenement.
 • 10 en 11 oktober – Vilnius
  Samenkomst met de uitgever en afgevaardigde van de SiaulaiArt School omjureren wat betreft het beste ontwerp dat uiteindelijk zal gebruikt worden voor de poster. Ook 2de en 3de prijs bepalen. Overleggen ten toonstelling in de Art School op 9 november in Siauliai, en de presentatie in V ilnius.
 • 6 november Vilnius
  Plechtige presentatie van de poster in Vilnius , voorstellen van de winnaars van de wedstrijd, lezing van de gedichten in het Nederlands en Litouws, Beatrijs van Craenenbroeck en Egidijus Stancikas, zang: sopraan Cristel De Meulder; muzikale begeleiding liggende harp kanklés Kristina Kupyrete. Sprekers Luc Van den Brande, onze voorzitter, dhr. Koen Haverbeke van de Vlaamse vertegenwoordiging. In aanwezigheid van onze Belgische ambassadeur, de afgevaardigden van het Ministerie van Cultuur een delegatie vanuit Vlaanderen ivm het voorzitterschap van Litouwen in 2012 Afgevaardigden van de Lithuanian Writers Union. Receptie.
 • 9 november Siauliai
  Tentoonstelling van  40 à 50 posters door de deelnemers aan de wedstrijd In the Art School;
  Uitreiking van de prijzen.

  Lezing van de gedichten in het Nederlands en Litouws. Muzikale intermezzi

  Receptie.
 • 16 december Kerstconcert Beveren
  Jaarlijks kerstconcert lezing poëzie van Van Wilderode en dichters uit heel Europa in vertaling. Lezing Beatrijs van Craenenbroeck muzikale intermezzi door het Trio Caramuse stemmige traditionele kerstmuziek. Concert is al uitverkocht in augustuszoals ieder jaar.